det handlar om förtroende

Det är läskigt skrämmande ibland att veta vilken makt man har som journalist.

Den 23 september 2008 lyder rubriken:
Terrordåd i Jerusalem 19 personer skadades.

Man tar för givet att det handlar om ett terrordåd när en man kör in i en folkmassa med en bil.

I själva verket vet man inte ens om det var det. Bakgrundsfaktan talar för att det var en man som hade friat till sin kusin men fått ett nej. Frustrerad körde han därifrån och det är oklart om han fattade befattningen och råkade köra in i folkmassan av misstag eller om han var så arg att han sket i allting.

Utan att tveka blev han nerskjuten av militärer där hela magasin avlossades mot honom. Till och med en civilare gick fram och sköt ett skott. När killen var död.

Det hela kan ha varit en olycka för att han var så ledsen. Och konsekvenserna blir att han dödas och stämplas för resten av världen som en av alla terrorister som inte förtjänar att finnas på denna jord.

ett försök att vara djup och svår

Det fanns en gång då jag försökte vara och skriva poetiskt. Det lutade mer åt det pAtetiska hållet men då trodde jag att jag var djup och lyckades förmedla en känsla. Det är rätt kul att få komma hem och gå igenom en del texter som man sparat på datorn och minnas tillbaka hur man brukade tänka. Jag ville vara djup, svår och oberäknerlig. En sån som satt och filosoferade och drog smarta slutsatser samtidigt som man skulle tala i gåtor.

Jag misslyckades rätt hårt förstår jag nu i efterhand. :)

Ett tag skrev jag mycket berättelser i teaterform. Och eftersom jag aldrig direkt fått visa upp dem så tar jag mig friheten att publicera ett stycke Emma-försöker-vara-djup från en början av en pjäs. Bara för att ge mitt ego en kick av publicitet från nånting som jag var rätt nöjd med när jag väl skrev den. För då tyckte jag faktiskt att jag var i den kategori jag ville vara i.

Whatever. Min blogg, mitt ego. :p

Here we go.

Skriven 2005:


Jeanette och Thomas ligger i sängen en söndagsmorgon. Det skarpa solljuset tränger igenom de tunna gardinerna att det har bildats en springa över hela lägenheten, som egentligen är för trång för dem båda.

Jeanette:
Att drömma sig bort, menas det med att man inte trivs där man är i nuläget?

Thomas: Kanske det. Drömmer du dig bort nu?

Jeanette: Jag vet inte.

Hon reser sig upp från sängen. Tar på sig morgonrocken och går mot köket.

Jeanette: Vad vill du ha att äta till frukost?

Thomas: Känner inte du mig vid det här laget?

Hon småsuckar.

Jeanette: Två hårdkokta ägg, en kopp kaffe och en knäckebrödsmacka med mycket ost på.

Thomas nickar.
Jeanette: Blir du aldrig uttråkad av att äta samma rätt år ut och år in?

Thomas: Faktiskt inte. Jag trivs med rutiner.

Jeanette: Så du drömmer dig aldrig bort?

Thomas: Det är nog inte ofta det.

Jeanette: Då måste du verkligen trivas med allt i ditt liv.

Thomas: Mmmja. Antagligen.
Jeantte kommer tillbaka med en bricka med en kopp rykande kaffe och en knäckemacka.

Jeanette: Äggen var slut.

Thomas: Trist.
Han äter.

Hon tittar ut i tomma intet.
Jeanette:
Rutin efter rutin. Allt går på rutin.
Det blir tyst.

Thomas: Vad tänker du på?

Jeanette: Jag drömmer mig bara bort.


yey

Jag måste bara få vara nostalgisk. Och berätta att jag längtar till tisdag. För då ska jag träffa Elliiish! :)



piiiigg

Nä, pengar är inte allt. Men när lönen väl efterlängtad kommer känner man sig ändå som Magnus Uggla. Om det är något negativt eller positivt orkar jag inte reflektera över.

Är så löjligt trött idag. 13 timmar på jobbet i går blev lite väl mycket. Det börjar så smått gå upp för mig att jag faktiskt har ett liv utanför redaktionen. Eller i alla fall behöver.

På lördag bär det av hem. Hem hem hem. Då ska man träffa folk! :)



en bagatell men ändå ...

Det börjar som något oskyldigt. Något som man bara ögnar igenom. Kändisar som kysser varandra, hånglar upp varandra, tjejer och tjejer, killar och killar, och säger att det kan vara rätt sexigt att kyssa någon av samma kön. Vissa uppger att de också är bisexuella. Det behöver inte ens vara kändisar, men av någon anledning har journalisten valt att skriva om dessa personer.

Och inte alltför sällan uppger intervjupersonen att den har ett stadigt förhållande, oftast med någon av det andra könet. Men det blir en kul festgrej att hångla med någon annan, och eftersom det är av samma kön verkar det inte göra speciellt mycket.

Där kommer det jag stör mig på in. Om det nu är så att det är så hiimla sexigt att kyssa nån av samma kön på en fest eller nån annanstans, man uppger sig vara bisexuell och har ett fast förhållande, klassas inte det som otrohet då? 

Är det inte otrohet om det finns en attraktion eller en passion med en annan människa än den man är tillsammans med? Även om det bara är "en kul grej".

Jag stör mig. Var går gränsen?

reklamlåt

Okej, Lindex höstreklam kanske inte är den bästa. Men låten Electric Bird som spelas till har jag dock fastnat lite för. :)


suck

Ja ja, blablabla. Svenskar är mesiga, vi bor i mellanmjölkens land med det enda språk som innehåller ordet lagom. Blajblajblaj.

Sluta klaga och bli coolare då. Om du känner dig så mesig.

tänk om ...

Det finns folk som är rädda. Som är svaga, som väljer att kategorisera människor mer än andra. Som inte vågar se saker ur andra perspektiv eftersom man är rädd att man ska förlora förståndet.

Det är lätt att hamna där. Alldeles för lätt. Skyddsnätet känns för tryggt för att rivas. 
Det är som det är och så får det vara.
Det kan nog vara min största skräck att bli sån. Men ibland hamnar jag där. Blir trångsynt och fyrkantig.

Diskussioner ger mig perspektiv. Man ställer frågor som inte går att svara på. De är för luddiga, för diffusa. Men oerhört intressanta.

Ämnet halkade tidigare idag in på religion. Och sen gled det in på homosexualitet. Ett väldigt komplicerat ämne inom religionens ramar men också intressant.

Då blev frågan ytterligare mer komplicerad. Vad är ett kön? Vad avgör om en människa är en tjej eller kille. Jo, antagligen hennes kön. Ur kategoriseringens perspektiv.

Men. Om en människa föds tvåkönad och man inte kan bestämma om denne är en tjej eller kille. Och att det tekniskt sätt är enklare att bebisen blir en tjej, eftersom det är lättare att göra ett hål än det motsatta.
Blir den då opererade tjejen sedan kär i tjejer, är hon lesbisk eller hetro då?

Ur samhällsperspektiv kanske det inte spelar någon roll. Men inom religionen (kyrkan)? Antagligen. Skulle läkarna valt att operera så bebisen blev en kille så skulle denna människa utan argument få gifta sig i kyrkan.

Långsökt. Men intressant. :)




kalla det vad du vill

Vad är okej att kalla killar och vad är okej att kalla tjejer?

En gång kallade jag en person för känslokall, egoistisk och svinaktig. Inte bara en gång utan fler gåner. Trodde inte att det skulle ta så hårt. Men det gjorde det. Till och med att personen började tro att denne inte hade några känslor, alls, för någon eller någonting förutom sig själv. Och det var tydligen en skrämmande tanke. Något personen blev rädd för skulle vara sant.

För något jag sa som jag inte trodde skulle ta så hårt.

Men att kalla tjejer för olika saker är fegt. För tjejer är en sån utsatt grupp. Eller hur?

Eftersom vi lever i ett patriarkatiskt samhälle så får männen faktiskt ta mer skit än oss oskuldsfulla tjejer. Det sitter fortfarande i. Vi som är små och sårbara.
Eller så är det för att det är okej för killar att va svin men tjejer får inte vara slampor.

Men jag gillar den här. Det blir kanske en favorit i repris. Men den säger nånting.

helmut

Det ser ut som att jag har en hjälm på skallen.
Blir då aldrig nöjd när jag går och klipper mig.

Får väl börja joina Ellas klubb. ;)

Fast what the heck. Det växer ju ut.

ordbajs

Ledig ledig. Hoppas fastighetsskötarna inte börjar borra alltför tidigt imorgon. I'm a slacker. Även om man har sovmorgon när man jobbar sent så vet man ändå att man ska jobba. Imorgon har jag typ ingenting planerat och sovmorgonen blir så mycket skönare då. (Bara för det kommer jag säkert har en urusel morgon bara för att)

Var på yoga igår. Hej avslappning. Underbart. Att även en tänkande analytiker kan stanna upp och leva i nuet. Trodde jag aldrig. Men det gick, om bara för en stund, så gick det. Däremot har jag nog aldrig cyklat i ett sånt spöregn som på vägen dit. Jag var en vattenpöl när jag kom fram.

Hade beställt en sån här på nätet och fick hem idag:


Om ett batteri sätts in så vibrerar den och så kliar man hårbotten med den. Som en spindel som omfamnar ens huvud ungefär. Yes tänkte jag. Nu ska jag bara ligga och njuta av klining i hårbotten.
Funkar det? Självklart inte! Varför? Huvudet är för litet! Såklart jag knappt känner nåt. Självfallet. Jag har nog ett huvud i bebisstorlek.

Finns det nån fördel med att vara kort och liten överhuvudtaget?
Nä, misstänkte väl det.

Men på fredag kommer förhoppningsvis Micho. Det blir skoj!

acceptans var ordet?

Okej, jag erkänner. Jag gillar struktur. Jag gillar att veta vad som händer, jag gillar att ha kontroll. Inte så där maktlysten utan bara få känna att man har koll på läget.

Men så inser man att det inte går.

Vissa saker går inte att styra över. Det bara är som det är.

komiskt

Som journalist är det intressant att nyhetsvärdera men också att förstå vilken vinkel som andra journalister har valt att använda i sina texter.

Läste nyss en text om att hälften av alliansens vallöften är uppfylla. På två år har de fått igenom 65 löften, 24 är på gång och totalt handlar det om 130 löften.

Och artikeln är rätt igenom nästan komiskt negativ. Det här har man inte gjort, det här har man inte gjort och det här kommer aldrig att genomföras eftersom att ...

Okej?

Hälften av vallöfterna efter två år under en fyraårsperiod är väl enligt schemat?

Inte enligt journalisterna som skrivit texten.

Vinkeln avgör oftast hela artikeln. Även om skribenten talar sanning så finns det alltid två sidor.
Komiskt var det i alla fall.

det är vi och inte dem

Det som är intressant är att när vi klagar på att sverigedemokraterna går på frammarch är att det är lätt att bara se dem som, just ett parti.

"Usch och fy, hur kan partiet vara så nedvärderande mot andra kulturer och hur kan de vara så främlingsfientliga? Förstå att mångkulturen är här för att stanna. Att alla människor är lika mycket värda oavsett övertygelse och tradition."

Ja, det är lätt att tänka så. Partiet, som går emot allt Sverige vill stå för. Tror vi.

Det finns en anledning till att sverigedemokraterna blir större och större. Det är inte bara opinionsmätningarna som har fått fnatt. Det är svenska medborgare som fått en annan inställning till partiets huvudfrågor. Det är inte partiet i sig som vi ska vara rädda för. Det är för oss själva.

RSS 2.0