fin låt

Melissa Horn kan sätta ord på känslor.



på riktigt

När ska folk förstå? Det är väljarna, folket, vi, du, jag, som avgör vilka som kommer in i riksdagen, kommunen, landstingen när det är val. Det är inte sverigedemokraterna som klonar sig själva som gör att de växer i opinionsmätningarna, eller något annat parti som är helt emot ens värderingar.

Det är folket, väljarna, du, jag som väljer vilka som har makten. Inte de. Vi!

Första kapitlet första paragrafen i regeringsformen: "All offentlig makt i Sverige utgår från folket"

Inse.

...

I går såg jag en liten flicka stå och sopa bort grus från gångvägen, som egentligen är kommunens ansvar. Kanske ville hon få bort gruset för att kunna åka inlines.

I dag är gången fylld med snö.


Håller på att förbereda mig mentalt inför 24timmarshemtentan på onsdag. *gulp* Nej men nu vet jag ju allt om hur förvaltningar styrs, hur propotionalitetssystemet funkar, att det pågår kohandel mellan partierna och att utredningar bara tillsätts för att få bort kontroversiella frågor från rampljuset. Det här kommer gå prima. ...

Men det va kul att läsa om Bildt och minkarna. Mindre kul att läsa om tvångssteriliseringar.

Wish me good luck.


bra och dålig musik

Ja ni.. Det där med schlager. Jag börjar förstå varför publiken sviker. Jag är snart en av dem. Som ger upp. Melodifestivalen är (och har inte varit på läänge) så som den brukade vara en gång i tiden. Den har förlorat sin charm. Men Mede har varit skön så det är väl en liten tröst.

Småland i helgen. Det var trevligt. Synd att det blev ett antiklimax med melodifestivalsvinnaren. Caroline af Ugglas borde tagit hem det. Eller H.E.A.T. Men opera? Är det den nya trenden? Då går jag nog i ide.

Vi satte oss istället och lyssnade lite på Thåström. Han är ju så grym.


bland schlagerlåtar och oväntade repliker

Melodifestivalsstuket suger. På rikigt. Rösta tre gånger för att få en låt att komma vidare från andra chansen. Hej, vi heter svt och vi suger ut pengar från er-stackare-som-inte-har-nått-liv-så-ni-kollar-på-melodifestivalen-människor så mycket som möjligt för vi har inga pengar. Tvlicens-pengarna räcker inte långt förstår ni väl. Inte i kristider som dessa.

Nu skiter jag i't.

Fast jag kommer ju sitta bänkad nästa helg ändå så lika bra att erkänna sig besegrad. Men irriterande är det.

Jag fick höra saker igår som jag inte var beredd på. Jag har nog fortfarande inte smält det. Det kändes som en scen ur en film.

Snart tripp till stan och träffa min gamla städkollega. Det var alldeles för längesen vi sågs. :)

en skänk från ovan?

Ibland blir jag bara så tacksam. Tacksam för den där friden som infinner sig när man som bäst behöver den.

Den där känslan av att man är på rätt väg.

en av alla hypoteser min hjärna resonerar kring

Inte för att generalisera. Men jag tror att småstadskillar är bättre är storstadskillar. På det där med respekt och annat som man uppskattar.

Erfarenheter talar för det.

men vaddå. jag är ju perfekt

Tvångssteriliseringarna som pågick i Sverige under 1900-talet uppmärksammades inte förrän 1997. Nittonhundranittiosju. För tolv år sedan. Det är inte bara upprörande för att det tog så lång tid innan en debatt kom upp utan för att hela tanken på att makthavare hade rätten att ta ifrån människor chansen att föra sina gener vidare för att de inte ansågs vara goda föräldrar gör mig röd ända ner till tårna.

Tvångssterilisering.

Sinnes.

Får bilder i huvudet på sprattlande ben och armar och män och kvinnor i vita rockar som sticker långa nålar in i dessa människor så de somnar och sen vaknar upp med vetskapen att: Jag anses inte tillräckligt bra nog för att bli förälder. Jag kommer aldrig kunna få barn. På grund av att De inte tyckte det.

På tv4-nyhetsmorgon sa en programledare för inte så länge sedan att det pågår rasism i Italien angående romer och visade ett reportage om hur de tvingas leva i misär eftersom italienarna misstror deras livsstil. Fortfarande. 2009. Hur är detta möjligt, var undertonen.

Och det som slog mig. När jag bland annat läste om tvångssteriliseringarna, var att vi inte alls är så perfekta som vi vill tro. Det handlar om kontroll, perfektionism och politiskt korrekthet. År 2009 ska väl inte rasism ens existera??

Så fel vi har.

Vi lever inte i perfekta samhällen. Vi är inte perfekta. Vi kan skratta åt hur man levde innan man hade den kunskap som vi tror oss ha nu. Men vi är precis likadana. Människor liksom. Vi är inte allsvetande. Vi gör fortfarande fel. Utan att veta om det, eller att faktiskt veta men skita i det. Trots att det är Tjugohundranio. Visst är det konstigt?

Vi säger så.


det där med inställning

Ny layout. Provar mig fram. Det blir inte som jag vill så det får se ut så här ett tag i alla fall.

Läste DN:s första del i artikelserien om svensk integration i dag. Maciej Zarembas lyckas trycka på en del svaga punkter som finns som fick mig att småskratta åt det svenska tänket.

Med tanke på att jag läser om svensk politikhistoria så blev det ännu en bekräftelse på hur homogent Sverige har varit. Alla har firat samma seder, traditioner, velat leva i samförstånd och inte behöva gå in i onödiga konflikter. Det där med mångkulturalism är någonting nytt. Främmande. Läskigt?

Och det är kanske lite skrämmande att gå utanför sin bubbla och se kritiskt på sitt ursprung. För om man börjar tänka annorlunda, vem är man då?

Grupptillhörighet är viktigt. Men till vilket pris?

En del (maktmänniskor) väljer i alla fall att hindra utbildade människor från att lära sig svenska för att det bär emot att dessa ska få tjäna mer pengar än de som bestämmer över dem. Och det går ju inte. Svenska högavlönade jobb är till för homogena svenskar. Right?

Hoppas de nästkommande delarna i artikelserien trycker på fler punkter som är värda att uppmärksammas.


RSS 2.0