sluta nedvärdera tjejslag

Har inte bloggat på länge och kan nog skylla på Iphones intåg i mitt liv. Helt plötsligt fick facebook och twitter en mkt större uppmärksamhet än tidigare och längre inlägg har bytts ut till 140-tecken långa tweets.

Men det här jag tänker på kräver mer än så. Kanske har jag tjatat för mkt om sådant här i min omgivning och kanske kräks hela svenska folket när jag känner för att prata feminism, men jag gör det ändå. Mest för att jag blir påmind om det när jag surfar runt eller bara umgås med människor och inser hur attityder accepteras beroende på kön, att olika nivåer av respekt ges beroende av kön och inställningen till prestation beror på kön.

Har funderat på begreppen tjejslag, tjejfilm och kärringstopp den senaste tiden. Och tänkt på vilka signaler de ger. Liksom hos sportnyheterna när man berättar om allsvenskan och annat (har ingen koll på sportvärlden faktiskt men det beror inte på mitt kön utan på mitt ointresse :p) där man automatiskt börjar med männen och sen säger "och nu damfotboll". Vanlig fotboll är per automatik herrfotboll.

Kvinnligt anses liksom inte på riktigt. Inte lika normalt. Inte så som det faktiskt är tänkt att vara.

För att ta ett exempel är James Bond inte direkt en favorit i min smak. Men det verkar vara ett måste att se i alla fall. En typisk killfilm men som ska älskas av "alla". För det är ju.. normalt?

Varför kan inte en tjej få lika mkt respekt om hon har samma attityd som en kille? Varför måste hon bossa och hävda sig för att folk ska lyssna? Att leka pajas funkar ju knappast. Då kan hon ju inte tas seriöst. Men killar kommer undan. För de har ju redan ett visst övertag, de anses ju redan normala.

Kan vi inte bara skippa "tjejslag", "tjejfilm" och "kärringstopp"? Varför måste kvinnliga intressen och egenskaper klassas som larviga? Varför nervärderas de? Varför är det töntigt att gilla kärlekshistorier, använda säkrare redskap eller vilja vara försktig i trafiken? Borde inte sådant i stället uppmuntras?

RSS 2.0