drömma kan man

I natt jag drömde något som jag redan drömt förut. Jag drömde det var ... eeh. Där slutar det. I'm not gonna tell you what my dream was about. Men det jobbiga är att inse när man vaknar att det faktiskt inte är så som man drömde.

Men.

Som en liten tröst kommer han som räddaren i nöden. En glädjespridare och det går inte att tänka negativt. Håkan. Även om du gör mig besviken ibland så får du ändå kroppen att studsa och det får mig att glömma allt.

Jag vet att jag redan länkat denna video. Men han är ju så bra.

"åker du tunnelbana ensam nu igen?"

"Håll dig inne om kvällarna. Vem vet vad som lurar bakom buskarna."

Hur många gånger blir man inte inpräntad dessa meningar? Don't go outside at night. Du kan bli våldtagen.

Även om man kanske bör tänka sig för när man som ensam tjej rör sig i mörka gränder och på nåt sätt försöka gardera sig om det fruktansvärda skulle inträffa, liksom att tänka på att hålla i plånboken lite extra i stora folksamlingar, så tänker jag inte stänga in mig bara för att något KAN inträffa.

Kvinnor får i samhällets mening skylla sig själva om de rör sig ute själva om kvällarna. Nej, säger jag. Offentliga platser ska vara till för alla oavsett tid på dygnet utan att få skyllen för att man utsätts för ett brott.

Visst ska man inte enbart som kvinna, utan människor överlag, ha förståndet med sig när man går själv och det är mörkt ute. Men varför stänga in sig? Varför låta rädslan och förövarna vinna?

Varför ge upp?

frihet och frihet

Frihet har jag alltid definierat som min vilja, att få välja själv. Valfrihet.

Men... När man läser om politik med filosofiska inslag så går det ju inte annat än att reflektera över vad man har för inställning till saker och ting.

Frihet uppstår inte i umgänge med sig själv. Begreppet ska kanske inte kopplas ihop med viljan och hjärtats längtan. Frihet uppstår i umgänge med andra. Det är bara då vi kan förstå vad frihet är.

Flumflum. Jag pluggar och vill ventilera.


det var det

Sista dan på en epok. För ett halvår sedan visste jag inte hur det var att jobba som journalist. Nu vet jag. Galet vad tiden tickar.

Hade i alla fall avslutningsfika med lite kladdkaka. Trot eller ej så fick jag en avskedspresent. Och vad passar inte bättre äään.... en VÄRNAMOT-SHIRT! :) Blev lite rörd ändå. Och lite röd. För det där med att hålla tal är inte riktigt min grej.

Då är snart mitt liv nerpackat i lådor och det börjar bli dags att dra sig hemåt.

Känner för övrigt för lite Lisa Ekdahl.


"jaha, kan jag kräva det här?"

Hela tiden förundras jag över vilka rättigheter man har i samhället. Man kan få ersättning för nästan allt och man kan kräva väldigt mycket om man så kämpar sig blodig.

Att skylla sig själv för att man är klantig eller tagit fel beslut, råkat hamna i en situation utan att det har varit riktigt meningen verkar inte vara något man själv tar ansvar för. Det tar samhället hand om.

Inte konstigt att man som svensk skyller ifrån sig. Vi är ju så vana att hitta förklaringar till val som vi själva egentligen inte har orsakat.

Jag klagar inte på systemet. Det känns bra att ha ett skyddsnät om saker och ting skulle skita sig. Men tar vi inte lite för mycket saker och rättigheter för givet? Eller är vi bara helt enkelt för dumma för att ta ansvar för oss själva?

...

Det är bra att man har pluggat så mycket att man drömmer om det man har läst om. Minst tio timmars plugg igår och en och en halv idag. Slutkörd i skallen. Men det är intressant. Vad är makt och vad är politik?

Näst sista arbetsdagen idag. Galet. Mycket har hänt under detta halvår. Har fortfarande inte packat klart men det hinner jag väl kanske förhoppningsvis.

Kikade in på en blogg igår och såg den här bilden. Tyckte den kändes klockren.

Det vi verkligen vill

tar vi oss tid till

vem har makten?

Det pratas mycket om Obama nu inför inflyttningen i Vita huset. Och att han kanske är världens mäktigaste man. Men hur kan en amerikansk president vara så mäktig när Kina äger 15 procent av USA? Borde inte fokuseringen ligga mer på de asiatiska ländernas frammarsch i ekonomin om man nu ska prata makt?

Amerikanerna tror hårt på sig själva och får världen att tro att de är mäktigast i världen. Men är de verkligen det?

Kanske bara för att vi tillåter dem.

experten har talat

"Jag tycker inte heller att det är självklart att man ska berätta om en otrohet, om det var ett blixtens infall och en engångsföreteelse."
Det säger relationsexperten Eva Rusz i Aftonbladet 13/1-09.

En otrohet för mig är alltid en otrohet. Spelar ingen roll om känslorna tog över. Som om det ska ha någon betydelse. Förklaringen spelar sällan roll när någon blir så sårad som just otrohet. Och att hålla inne med en sån hemlighet gör nästan saken värre, eller det gör saken värre. Det handlar om att man inte vågar stå för sina handlingar. Vill man vara en sån och vill man verkligen leva med en sån?

Respektlöst är vad det är.


utnyttjande av den goda viljan

Bensin är dåligt för miljön. Det vet vi. Därför vill vi inte köpa mer bilar än vi behöver, eller göra bilresor mer än nödvändigt. Därför vill vi åka kollektivtrafik. Miljövänligt och billigare. I alla fall jämfört med bensinpriser.

Men det störande med det här är att kollektivtrafiken verkar utnyttja detta till max. Ja, men vi höjer successivt biljettpriserna hela tiden eftersom folk alltmer förstår att bilen bidrar till naturkatastrofer. Då blir de beredda att betala x antal hundralappar eller tusenlappar för en resa. Pengar är ju mindre värt i längden.

Sant.

Men fortfarande störande.
Det kostar onödigt mycket pengar att åka med SJ!

oväsentliga tankar, egentligen

Nu har jag för mycket fritid igen.

Men det där med hur många barn får jag när jag blir stor-leken blir ju ganska snart ett faktum under tonåren att så där många barn vill jag inte alls ha när jag blir stor. Sen efter några år börjar man fråga sig om man ens vill utsätta sin kropp eller sitt psyke för de konsekvenser som dessa minimänniskor ger.

Tills man märker hur mycket kärlek man känner till dessa små varelser.

Hursom, det är intressant vilka föreställningar man har av vuxenlivet när man är liten. Detta beror förstås hur man växer upp och vilken relation man får till vuxna i ens närhet.

I alla fall. Till nästa vuxensak barn brukar tänka på. Äktenskap. Det har alltid varit något viktigt för mig. Något man bara gör. Först gifter man sig, skaffar barn, hus och sen hund (fast hund vill jag nog ha tidigare). Och hela tiden har det varit lika naturligt att byta efternamn så man heter samma sak. För ingen vill ju heta Svensson, eller hur?

Men nä, tänker mitt vuxna jag. Byta efternamn? Varför då? (Nej jag går inte i giftastankar, finns inte ens nån att gifta sig med de närmsta åren(decennierna?)) Men för några månader sen slog det mig tanken hur mitt efternamn påverkade min identitet. Att byta efternamn är som att bli någon annan. Någon annans. Det tar bort hela grejen med självständighet. Helt plötsligt är man ett med en annan. Ens liv är inte längre ens eget. Det känns lite skrämmande.

Wellwell.
Ikväll ska jag kolla på tråkiga Let's Dance och skratta ut en viss person som jag tidigare skrivit om.

vetenskapligt bevisat?

Dagens:
- Män kan faktiskt ha mer än en egenskap.

Du skojar?

det där med lagar

Bara för att något är lagligt, betyder det att det är rätt då?

I Sverige finns offentlighetsprincipen som ger varje medborgare rätt till att läsa myndigheters allmänna handlingar. Det vill säga, allt som finns registrerat hos en person finns för en annan att få tag på. Exempelvis betyg, skulder, anställningar och domstolsbeslut.

För ett tag sedan kom en diskussion kring Arbogabarnsbilderna upp som hade hamnat på Pirate Bay. Principsak vs. Personligt ansvar blev väl kontentan av samtalet. Offentlighetsprincipen ger Pirate Bay rätt att låta bilderna vara kvar, enligt några, och en annan tyckte att det personliga ansvaret var mycket viktigare.

Men visst, enligt lagen har Pirate Bay säkert rätt. Men betyder det att det faktiskt är rätt?

Idag fick jag höra om ett visst land där sex bara är tillåtet inom äktenskapet. Men då stillar män sitt sexuella behov genom att vara gift med en prostituerad i en halvtimme för att sedan skilja sig.

Ja, helt skilda saker. Men båda två är lagliga. Då får man ju.

titta får man

Att diska kan vara det tråkigaste som finns. Strax efter att fira nyår inomhus.

I dag åkte skrivbordet ut från lägenheten, tillsammans med två papperskassar fyllda med kläder och lite skor. Skönt. Det där skrivbordet har förföljt mig lite för många år nu. Så otroligt fult och...fult.

Nä, nästa gång jag flyttar till ett eget place ska det köpas möbler och prylar som jag kan stå för. Exempelvis:

 


diskrimineringsålder?

- Du är en vit medelålders man. Va fan vet du om diskriminering?
- Citat från filmen "Allt flyter".

Den meningen satte sig fast i bakhuvudet. Jag vet inte varför och kanske ska en vit medelålders man inte tala om diskriminering för att han aldrig har utsatts för det. 

Men är han immun mot diskriminering för att han är vit och runt 40?

Varför finns det då män som är rädda för att bli just, medelålders?

man kan bli irriterad för mindre

Hon är verkligen kontroversiell och det är så lätt att bli irriterad. Tänker inte nämna hennes namn men i en artikel i DN säger hon en sån replik som sätter huvudet på spiken på vad jag har för bild av henne (hon ska släppa en egen klädkollektion):
"Den ska finnas i den hippaste affären på alla medelstora orter, så att folk som vill klä sig som stockholmare kan få göra det."

Gaaah!
För mig är hon en fjant. Eller när jag tänker efter bara en uppblåst stockholmare som ser sin stad som Sveriges metropol. Hon är stereotypen för den trångsynte som inte har förstått att en skåning, lapplandsbo eller örebroare kan se precis likadan ut som en stockholmare. Och det behöver inte betyda att det är något positivt.

dam och slampa

Jag tycker det är lite kul att Lady och Lufsen heter Lady and the Tramp på engelska. Undrar om det hade uppmärksammats mer om det var tiken i filmen som hade blivit kallad tramp? Who knows.

Intressant att märkning av ord på person verkar ha blivit en större betydelse (för mig) än betydelsen självt.

För ingen ska väl behöva bli kallad tramp, oavsett kön. Även om det handlar om en hund i en Disneyfilm? :p Blir en tjej kallad för tramp är det en kränkning utan dess like men om en kille blir det så finns det säkert en anledning. Eller har jag fel?

Killar får vara slampiga svin. Man får i alla fall kalla dem det. Och det är inom det kvinnliga släktet allmänt accepterat. Uttryck som "killar är till för bögar" är ju uppkommet av en anledning.

Men får man kalla en tjej för en svinaktig slampa?

Nej. Det är förnedring.

Varför? Varför blir det en skillnad?

RSS 2.0