sånt som sätter spår

I högstadiet fick jag lära mig att en kvinnas instinkt när hon ska välja partner beror mycket på mannens gener. Av den enkla anledningen att kvinnorna under människans grott- och jägarperiod ville få friska och snygga avkommor. Mannens instinkter däremot handlar inte alls om att hålla på sig och vänta in "den rätta". Grottmännen skulle bara sprida sitt säd till alla möjliga kvinnor för att fullfölja sin uppgift att producera så många avkommor som möjligt. (Bara där ställs frågan; och hur kom dessa grottmänniskor fram till det här, som sedan blivit förklaringen till den moderna människans instinkter?)

Så när man på rasterna generaliserade alla killar som svin så nöjde man sig på nått sätt med förklaringen man lärt sig: "ja, killar vill ju bara sprida ut sitt säd".

Så går det en så där 8-9 år och man ser en dokumentär från svt:s uppdrag granskning som handlar om att FN-soldater går till prosituerade. Fruktansvärt tänker man, samtidigt som den där tanken flyger förbi "killar är översexuella, de måste få utlopp för sin sexuella frustration".

!!!!???

Teorier sätter spår. Genom att hitta förklaringar till varför kvinnor ska behärska sin sexualitet medan män inte kan kontrollera sig skapas det en legitimitet att kvinnor får skylla sig själva. Kvinnor måste i praktiken behärska både sin sexualitet OCH männens.

Och det är en sån sjuk och feg undanflykt! För jag tror nämligen inte på att män är djur. Jag tror inte på att män bara tänker med en viss sak. Jag tror att män (inte bara kvinnor) har ett förstånd och jag tror att män kan kontrollera sig själva. Jag anser att även män bär ansvar för sina handlingar, till och med när det handlar om kroppsliga begär.



:)

Ska få ta del av tre bröllop innan sommarn är slut. Crazyness. Det var ingen big deal när alla storkusiner och storebröder gifte sig, de var ju vuxna. Men när ens vänner ska gifta sig. Man. Det känns lite större. Lite maffigare. Lite roligare. :)

Blir så där löjligt tjejig och vill bara skrika iiiiiih och studsa runt som en fjortis. Men jag tycker det är häftigt. Och blir så glad. Glad för att människor vågar tro på kärlek.

Kroatienbiljetten är också bokad och jag är nöjd.

Menmen. Åter till verkligheten och skolböcker.

(fast jag låter förväntningarna hänga kvar i luften lite till)

kan du ta det en gång till?

Man inser att man börjar bli gammal när man slutar förstå gymnasiemänniskors konversationer. Satt på tåget och förundrades. Förkortningar och svengelska som jag inte tidigare hört, men framför allt deras ordval när det kom till betoning. Jag som fick lära mig att f*ck inte var det bästa att använda. Well. Inte mycket till jämförelse med det här (tänker inte skriva vad det var men missbruk av ord är det minsta man kan säga) Försökte läsa min lilla bok om demokrati men kunde inte koncentrera mig. Undrar om killarna överhuvudtaget reflekterat över vad orden de sa betyder.

Tvivlar.

Well. Jobbat i mer än tio timmar idag.

Godnatt.

det lagliga våldet

Kan inte riktigt släppa Bourdieu, fast jag har bytt område. Det där symboliska våldet, det hänger kvar. Den dominerande kulturen ska allt sätta minoriteter på plats. Hierarkin. Makten över att bestämma rätt och fel.

Det stör som en sten i skon. Och skon verkar sitta fast så antingen får jag stå still eller fortsätta vidare och känna irritationen tills den domnar bort på nåt sätt. För det går ju inte att komma ifrån. Oavsett vem som vinner, så måste det ju finnas en vinnare. Någon som bestämmer över en annan.

Chefer omplaceras för att de har blivit för bra polare med anställda, studenter får lägre betyg för att de inte använder rätt begrepp, dörrvakter bestämmer vilka som är lämpliga för vissa uteställen, överallt pågår det. Det legitima symboliska våldet.

Allt för att man inte har tillräckligt med kulturellt kapital.


intressant

Tenta i lördags. Ny kurs idag. Från sociologi till statsvetenskap. Från studiet av social skiktning till studiet av demokrati. Energilös. Får man skylla på att det är måndag?

Tack Tobias för övrigt för tipset och tack Ella för utlåningen av "Med uppenbar känsla för stil". Har inte läst ut hela än men den är väldigt intressant.

Boken handlar om den våldsamma manskulturen.
Hur kommer det sig egentligen att så många fler män, enligt statistiken, begår fler brott än vad kvinnor gör?

Stephan Mendel-Enk skriver:
"Enligt den dominerande manlighetens moral finns det egentligen inget hinder för att döda en annan människa."

"Ett skydd. ... Det är det enda som krävs för att våldsutövande ska anses vara acceptabelt. Så fort kriteriet självförsvar är uppfyllt är det bara att börja slåss. ... Alla krig kallas exempelvis försvarskrig."

Man skapar legitimitet för att slåss. Och kvinnor ska vara i underläge av den anledning att vi anses vara mer emotionella? För att vi känner mer empati?
Well. I wonder why the world looks like it does. It's very confusing.. Don't you think?

idioti

Inser hur lätt det är att bli så himla arg på någon som har åsikter som går tvärtemot mina. "Hur kan du va så dum i huvudet?" tänker jag och har ingen lust att prata med människan. "Idiot".

När det egentligen bara handlar om trångsynthet och att min autopilot blir störd och hamnar ur balans. "Tyck som jag, bete dig som jag, var som jag så tycker jag om dig. Annars blir du jobbig". Personen blir ett störigt moment. Någon som ifrågasätter mitt sätt att vara.

Detta visar ganska tydligt hur lätt jag kan hamna i den där fällan som jag själv ogillar: Tyck som du vill men tyck rätt.

Man har inte rätt att säga åt folk vad de ska tycka.
Det enda man kan göra är att försöka påverka dem.

tillbakablick

Kikade lite i mina gamla statsvetenskapsböcker och fick upp ett uppslag som handlade om synen på sexuella övergrepp. Fastnade. Mindes mina första reaktioner när jag blev medveten om det patriarkala samhället. Frustrationen. I alla fall. Här skriver Catharine MacKinnon om att våldtäkt inte är ett missbruk av makt utan ett missbruk av sexualitet och visar även att det finns två olika synsätt om vad som anses vara sexuella övergrepp. Ett manligt. Och ett kvinnligt.

"Det manliga perspektivet, som hittills varit likställt med det som uppfattas som objektivt och neutralt, har gått ut på att dra en skarp gräns mellan våldtäkt och samlag, mellan sexuella trakasserier och flirt, mellan pornografi och erotik. Ur ett manligt perspektiv definieras de i motsats till varandra. I kvinnors erfarenhet däremot befinner sig det normala och vardagliga inte i motsatsställning till de övergrepp och kränkningar som det normala definieras i motsats till. [...] Vi menar att just den sexualitet som uppfattas som normal ofta är ett övergrepp."

När man inser att mannen är normen i ett samhälle förstår man också att det är hans synsätt som gäller. Var gränsen går för vad som är okej och inte är präglat av detta objektiva perspektiv. Även när det gäller brott mot kvinnor.

det har betydelse

Ord är mer än tre bokstäver.

Ord är laddade med känslor.
Ord ger associationer.
Ord beskriver.
Ord har makt.

Muntligt och skriftligt är det vårt bästa kommunikationsmedel. Det som skapar tankar och bildar våra verklighetsuppfattningar. Det som begränsar oss och det som frigör oss. Ord.

feminism
jämställdhet

frihetskämpe
terrorist

utpekad
utsedd

Hur du väljer att uttrycka dig har betydelse. Ord kan fånga in, tappa intresse, engagera och anklaga. Ord är mer än bara tre bokstäver.

habitus och mentala barriärer

Varför väljer kvinnor i större utsträckning att satsa på omvårdnadsyrken mer än män?
Varför väljer män i större utsträckning att satsa på data- och teknikyrken mer än kvinnor?

Är det för att kvinnor gillar att ta hand om andra och män tycker det är häftigt med teknik rent biologiskt eller handlar det om sociala konstruktioner?

Skrev tidigare att jag tror på att gener har betydelse för hur en människa utvecklas och blir men det är ändå intressant att läsa om mentala barriärer. Att dina och mina förväntningar på andra påverkar hur de väljer att leva sina liv, vilket yrke de väljer osv. Hur de oskrivna reglerna, det självklara, hur ens habitus formar ens tänkande och ens drömmar.

Att it-konsult förknippas med en man och en förskolelärare förknippas med en kvinna handlar inte om biologi. Att det ses som självklart behöver inte betyda att det är av naturen givet.

Begreppen kvinna och kvinnligt respektive man och manligt sitter inte ihop. Man får lära sig se skillnad på kön och genus.


hjärngympa

Diskussioner. Intellektuella samtal. Utbyte av tankar.

I love it.

Het diskussion kring matbordet idag. Fortsatte ämnet över telefon med en annan senare under kvällen. Slut i skallen. Men som efter ett träningspass. Det känns bra.

Man utvecklas.

Att ha ett öppet men kritiskt sinne. Viktigt.

nytt år, nya tankebanor?

Kan man skylla allt på sociala konstruktioner? Är en människa ett oskrivet blad när hon föds? Efter diskussioner och eftertanke så tror jag inte det. Svårt att erkänna när man vill vara en sann individualist. Fast det är svårt att erkänna saker överhuvudtaget.

Mycket tankar just nu.

RSS 2.0