det lagliga våldet

Kan inte riktigt släppa Bourdieu, fast jag har bytt område. Det där symboliska våldet, det hänger kvar. Den dominerande kulturen ska allt sätta minoriteter på plats. Hierarkin. Makten över att bestämma rätt och fel.

Det stör som en sten i skon. Och skon verkar sitta fast så antingen får jag stå still eller fortsätta vidare och känna irritationen tills den domnar bort på nåt sätt. För det går ju inte att komma ifrån. Oavsett vem som vinner, så måste det ju finnas en vinnare. Någon som bestämmer över en annan.

Chefer omplaceras för att de har blivit för bra polare med anställda, studenter får lägre betyg för att de inte använder rätt begrepp, dörrvakter bestämmer vilka som är lämpliga för vissa uteställen, överallt pågår det. Det legitima symboliska våldet.

Allt för att man inte har tillräckligt med kulturellt kapital.


Kommentarer
Postat av: Tomas

mm.. vi får hoppas att vi människor nån gång förstår varandra/folkgrupper osv. bättre och förstår att det är ok att agera empatiskt i världen, att det inte är någon fara med det. Bourdieu kan nog hjälpa i processen..fint att det finns en Emma som tänker.



Vi får hoppas att Chefen blir omplacerad för att hon inte kan leda, inte för hon är kompis. Studenten får lägre för hon inte har kunskap, dörrvakter inte diskriminerar. Då är det ok för mig.

2010-01-23 @ 17:16:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0