Älskad ändå

Okej. Dålig pluggdag. Tenta på lördag. Tänker på annat. Trots att jag insett det intressanta med statsvetenskaplig forskning och hur man mäter statistik överlag. Det låter fett trist men när man förstår är det jätteintressant att kunna mäta människors uppfattningar och försöka hitta förklaringar till dem.

Aja.

Jag har ju Facebook-fria veckor men nu börjar det krypa i fingrarna. Moraltanten i mig vill säga sin åsikt igen. Trots att jag vet att responsen är svag och att ingen egentligen bryr sig.

Men. Jag säger det rakt ut: JAG TROR INTE PÅ INDIVIDENS LOTT ATT SÄLJA SIG SJÄLV SOM ETT VARUMÄRKE!

Vi föds med behovet att vara älskade genom att bara få finnas till. Vi ska inte behöva kämpa för att bli accepterade, sedda eller vara någon.

Älskad som du är. Inte vad du gör.

Dumma samhällsutveckling. Fel tänk. You do not have my support.


Försöka förstå

Det finns människor som aldrig ifrågasätter de grundläggande idéer som de får lära sig. Argument efter argument byggs på och till slut finns det inget annat synsätt än det de fått lära sig. Alla andra har fel och de själva har rätt. Utan att de prövat att se saker ur andra perspektiv och försökt förstå hur andra kan uppleva det.


Det kan uppfattas som väldigt jobbigt om man hamnar i en konfrontation med dem. Man når liksom inte fram riktigt. Väggen är uppe och andra tankesätt än deras egna är otänkbara.

Här tror jag att man missar något. Kanske rent utav verkligheten (ja jag tror på någonting sådant som existerar utan att människan har skapat det genom språk och diskurser). Jag tror att man missar kunskaper genom att stänga in sig i sitt åsiktspaket och inte är villig att vidga sina vyer. Andra människor kan ha upplevt saker som hindrar dem från att tänka som du. Smaka på deras argument innan du avfärdar dem. Lyssna. Ta in. Försök förstå. Hitta motargument om du inte håller med. Men avfärda inte något bara för att du från början bestämt hur du ska ha det. Stolthet är väldigt sällan lösningen på konflikter. Det är inte heller något bra verktyg för att förstå sin omgivning eller ta reda på om man faktiskt skulle kunna ha fel.


RSS 2.0