åh nej, vi lever längre, så synd..

Börjar tröttna på att folk snackar om "växande befolkning" som om det vore ett problem. Ja, det är problematiskt eftersom vi inte kan leva i det överflöd som vi gör i dag, men att prioritera ekonomi framför människovärde. Nej tack. Går inte med på det.

Var tacksamma för att vi får leva längre. Se det som något positivt för katten!
 
Uppdatering:
Efter att ha läst på om välfärdsstaten och hur beräkningarna gjorts tidigare kan jag förstå varför det ses som ett problem. Men i stället för att fokusera på "problemet" att vi klarar oss längre kan man ju försöka fokusera på vad vi kan göra åt det i stället. Kan jag tycka.

så där vid sidan om

Jag har känt efter, men nej. Ingen biologisk klocka än. Jag har bara börjat förstå det fantastiska med, hur ett liv formas.

Var i Sverige över helgen. Ville träffa nya syskonbarnet. Och jag har försökt hitta ord för hur jag ska beskriva känslan jag fick av att se honom, hålla i honom, betrakta honom. En perfekt skapad liten varelse i miniformat och som inte vet någonting om den värld han har hamnat i.

En liten människa. Ett litet liv som precis har börjat. Det är häftigt att få ta del av det. Han bara finns till. Han fanns inte för nio månader sen och nu är han en människa.

En minimänniska. Som ska växa och bli stor. Det är galet häftigt faktiskt. :)

responsabilidad

Ledare är ledare av en anledning.

I Bolivia kom församlingsmedlemmarna över en timme sent till gudstjänsterna. Detta började ses som ett problem. Vad kunde vara orsaken till att de kom så sent? Stor sannolikhet till varför: ledarna kom inte i tid.

I helgen gick jag och en kursare i stan och råkade passera en gata där prostituerade stod längs byggnaderna och väntade på att bli upplockade. Min reaktion: Usch! Kursarens reaktion: Våra politiker har eskortflickor på sina konferenser så även om det är något dåligt så är det accepterat i vårt land.

Ledare är ledare av en anledning.

När barn uppfostras av föräldrar är det sällan de lyssnar på vad som sägs utan de tar efter beteenden. För att lära sig tittar man på vad som görs, man observerar och tar efter.

När en annan kursare argumenterade för att politiker ska göra sitt jobb men att de får ha vilka värderingar de vill gällande sina egna liv drog jag min slutsats: Fel tänk. Ledare är ledare för att de är föredömen, folk ser upp till dem. Folk observerar dem, lär sig av dem.

Ledare har ansvar.

jag har blivit moster!

Bara så ni vet.

Det gick ju rätt bra att fortsätta plugga i går efter nyheten. Men jag fick lite gjort i alla fall. Satt på ett café inne i stan och pluggade med en kursare. Deras kaffe var ju aweesoome. Måste dit igen.

Det är fortfarande svårt med språket och det är mkt jag har att kämpa med i skolan. Men vad jag trivs med att vara här. Att få uppleva Madrid. Att få se en annan del av världen. Lära känna kulturen. Me gusta mucho.

Hasta luego

tankar man tar för givet?

Emma funderar.

Det mesta vi har en uppfattning om är ofta något normativt. Demokrati definieras av vem? Vilka typer av demokratier finns det? Finns det en som är ouppnåelig, finns det grader, finns det bättre eller sämre demokratier? Vad är en demokrati?

Rättvisa definieras av vem? Hur vet vi att något är rättvist? En känsla? Bär alla denna känsla? Eller är det subjektivt? Hur kan man säga att något är rättvist eller orättvist?

Vad är en stat? Vad är en nation? Vad är etnicitet?

Alla dessa är begrepp som har definierats, som finns till för att kategorisera och se världen på ett visst sätt. Dessa begrepp är normativa. Dvs. en uppfattning om "hur något bör vara".

Ett bord kan också vara normativt. En plan yta med fyra pinnar som håller upp den från marken, vad är det? Vi har bestämt att det är ett bord, men det är inget givet, det "har bara bestämts att ett bord ser ut så."

Nu kommer min tanke. ;) Definitioner på begrepp har definierats av dem som sitter på makten. Den som har makt bestämmer över andras verklighetsuppfattningar.

Att en nation är definierad som ett territorium som har en historisk bakgrund, har en kulturell elit och är benägen att erövra andra territorium är nog ingen slump då de som definierade begreppet satt på dessa kriterier och ville behålla sin makt.

Och att en fransman som jag läser en kurs tillsammans med inte vill se sitt lands bakgrund som ett imperium som inkräktade på småbyar och tvingade dem att lära sig franska, utan istället pratar om assimilering är ett bevis för att definitioner.. egentligen inte är något mer än normativa definitioner.

Kanske luddigt inlägg. Men det handlar om vem det är som bestämmer definitioner på begrepp som vi sedan tar som sanning. Vem det är som har makten över tanken, det är otroligt intressant för mig.

Hasta luego.

saker att tycka om

Det finns lite saker jag gillar med Spanien ändå. Värmeisoleringen är ett kapitel för sig, men jag kan tänka mig att det är en kompensation för hur mkt spanjorerna får svettas under sommarsäsongen.

Mellan gångerna då det känns som att jag har tagit vatten över huvudet så finns det saker jag snappar upp och njuter av.

Det finns ingen snö här. Jag går med uppknäppt jacka till skolan och solen värmer så där gott som när våren har kommit till Sverige och man får hopp om livet igen. Det är härligt.

Sen har de en annorlunda tidsrytm här. Hemma är man vad vid lunch kl 12, middag kl 17-18 och att det är oartigt att ringa efter kl 22. Här käkar man lunch vid halv tre, käkar middag vid halv nio och går ut på stan vid 22. Det är alltid mkt folk ute på kvällarna, oavsett dag. Det är charmigt kan jag tycka.

I söndags träffade jag en tjej som också är utbytesstudent från Sverige här. Vi har umgåtts lite sen vi kom hit. Hon är trevlig. :) Vi drog och drack choklad och käka churros vid kl halv tio på kvällen, och när jag skulle hem vid halv tolv typ så satt folk fortfarande kvar och pratade. På en söndag. I like.

Jag har ju fått erkänna att jag är mer en kvällsmänniska än morgonmänniska och kanske är det därför jag tycker om det så mkt. Kvällen blir längre och det är ingen stress hem.

Sen gillar jag tapasrestaurangerna där man kan stå runt ett bord, köpa in en dricka och få tapas på köpet, så delar man på maten. Det är mysigt. :)

Det var några saker jag gillar med Madrid. Jag har inte hunnit upptäcka så mkt pga skolan, men jag har ju några månader kvar här. :)

Hasta luego
 
Uppdatering: Grannar som springer runt och flamsar till över kl två på natten när man ska upp tidigt är dock inte lika charmigt.

de små detaljerna

Det är de små sakerna som gör det. Jag tror det. Detaljerna. Det där lilla extra som man inte förväntade sig. Det som får kroppen att kittla till lite. Det tar en till en lite högre nivå.

Att få frukost serverad på morgonen utan att ha begärt det, att få en liten present som egentligen inte är någonting men för att det betyder något för den som ger gåvan, att någon spelar Luciasången för en när man insett att man inte fick lyssna på den under själva Lucia-dagen eller att överraskat få en efterrätt serverad utan att behöva betala för den.

Those little unexpected things, means a lot to me.

keep on fighting

Oh well.

Man lär ju i alla fall känna sig själv när man drar utomlands på egen hand och möter en av sina största utmaningar hittills.

Vill tacka för allt stöd jag får och jag ska fortsätta kämpa vidare. Det blir liksom inte bättre av att ställa sig i ett hörn och tjura. Men man måste väl inse det själv på något sätt. Komma till insikt om felen man gör för att sedan kunna rätta till dem.

Till helgen planerar jag i alla fall en tripp till Toledo tillsammans med några andra utbytesstudenter. Det blir nog kul. :)

Hasta luego

svårt att förstå

Jag glömmer bort det med jämna mellanrum. Sen påminns jag. Om en gammal klasskompis som gick bort alldeles för tidigt.

Begravningen är nu snart. Hade jag kunnat hade jag gått. Vi skulle träffas några från klassen för några veckor sedan och bara prata, men stressen inför Spanienresan blev för stor och jag hann inte. Och nu kan jag inte heller gå på begravningen. Det känns lite tungt.

Hans död kom så plötsligt. Så oväntat. Jag vill fortfarande inte förstå det.

Nicke. När jag tänker på dig så ser jag ditt leende och glittrande ögon. Jag tänker på din fina personlighet, det goda hjärta du hade och ditt engagemang för människor och för samhället. Jag tänker på att du hade en alldeles egen karaktär och att din närvaro spred en positiv energi.

Rest in peace.

Fuck cancer.

RSS 2.0