tankar man tar för givet?

Emma funderar.

Det mesta vi har en uppfattning om är ofta något normativt. Demokrati definieras av vem? Vilka typer av demokratier finns det? Finns det en som är ouppnåelig, finns det grader, finns det bättre eller sämre demokratier? Vad är en demokrati?

Rättvisa definieras av vem? Hur vet vi att något är rättvist? En känsla? Bär alla denna känsla? Eller är det subjektivt? Hur kan man säga att något är rättvist eller orättvist?

Vad är en stat? Vad är en nation? Vad är etnicitet?

Alla dessa är begrepp som har definierats, som finns till för att kategorisera och se världen på ett visst sätt. Dessa begrepp är normativa. Dvs. en uppfattning om "hur något bör vara".

Ett bord kan också vara normativt. En plan yta med fyra pinnar som håller upp den från marken, vad är det? Vi har bestämt att det är ett bord, men det är inget givet, det "har bara bestämts att ett bord ser ut så."

Nu kommer min tanke. ;) Definitioner på begrepp har definierats av dem som sitter på makten. Den som har makt bestämmer över andras verklighetsuppfattningar.

Att en nation är definierad som ett territorium som har en historisk bakgrund, har en kulturell elit och är benägen att erövra andra territorium är nog ingen slump då de som definierade begreppet satt på dessa kriterier och ville behålla sin makt.

Och att en fransman som jag läser en kurs tillsammans med inte vill se sitt lands bakgrund som ett imperium som inkräktade på småbyar och tvingade dem att lära sig franska, utan istället pratar om assimilering är ett bevis för att definitioner.. egentligen inte är något mer än normativa definitioner.

Kanske luddigt inlägg. Men det handlar om vem det är som bestämmer definitioner på begrepp som vi sedan tar som sanning. Vem det är som har makten över tanken, det är otroligt intressant för mig.

Hasta luego.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0