men i vår moderna tid ska väl inte sånt försiggå?

Representativ demokrati är det som västvärlden har kommit fram till är den bästa formen av demokrati. I alla fall den största delen. Då är det alltid lika kul att höra om partipiskor och ledamöter som går emot sin övertygelse för att ha en garanterad plats i partiet inför nästa valomgång. Vissa skickas till och med hem, går på "semester" eller fastnar i hissen för att deras åsikt inte passar in i respektive parti när det är dags för votering.

Sånt gillar vi.

På tal om något annat som fått min uppmärksamhet i dag är något jag fick höra på en föreläsning. Föreläsaren pratade om raser. Inte för att det egentligen finns några men att det är viktigt att känna till begreppet för att förstå varför vissa personer beter sig rasistiskt.

Men något som nästan alla skrattade åt var när föreläsaren berättade att man förr hade en viss syn på hur brottslingar såg ut. Och hur dessa brottslingar såg ut beroende på vilket brott som hade begåtts. Så när ett visst brott hade begåtts letade polisen efter människor som liknade de som såg ut som sådana som begick dessa brott.

Ha ha ha, tänker man.

Tills man blir varse om att såna fördomar fortfarande finns. I tullen, på stan, när det kommer in vissa människor i en affär, i en bank, överallt. Överallt där det kan begås brott går man mycket på utseende när man misstänker att någon är kapabel till att göra något olagligt.

Skratta bäst som skratta sist.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0