det där med miljövänlighet

"Mamma, ni får faktiskt ta och börja källsortera lite. Mjölkpaket och plastförpackningar ska helst inte slängas i soporna och vi kan väl kanske dra till med en kompost?"

Mjölkpaketen hamnade faktiskt bland pappkartongerna ett tag men det höll inte i sig länge. Det andra blev inte ens utövat i praktiken. Menmen, de åker i alla fall runt i en bil med biogas.

Här går man runt och tror att man kan rädda världen med lite källsortering och försöker ändra andras invanda vanor för att leva i en mer miljövänlig miljö. Eller jag menar, mindre miljöovänlig.

Så faller tankarna tillbaka på Egyptenresan jag gjorde förra våren. Kairo med dess organiserade trafikkaos. (Finns det ens något ljusstopp alls i den stan?) De åker runt med bly i bensinen och invånartalet ligger runt 20 miljoner, folkräkningen verkar det vara lite si och så med.

Vilket fall. Minns när vi skulle skumpa runt i en buss (med bagaget fastspänt på taket) i öknen på väg till Dahab. Efter ett par timmar stannade vi vid en mack. Chauffören stannar och står på tomgång, i minst en kvart! "Vaddå, vi ska ju snart åka igen."

Ibland känns det fånigt. Sverige med sina nio miljoner tror att med lite källsortering kan vi sänka den stigande temperaturen. Hoppas går ju alltid. Men det blir svårt när realisten i mig ser i ett mer cyniskt perspektiv.

Men låt oss inte nedslås av cynismen. Oljeshejkarna kanske vaknar upp en dag och tänker "låt oss rädda världen."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0