jaha du menar så

Man kan ju se statistik över landet hur folk har röstat och ser vilka kommuner som är blåa och vilka som är röda. Det brukar bland annat vara hyreshus vs. bostadsrätter, huruvida skolmaten ska serveras eller hur äldrevården ska skötas som står på dagordningen bland dessa politiker.

Började undra lite vad det var som gjorde att de blåa kommunerna i större utsträckning är rikare än de röda kommunerna och vad det får för konsekvenser.

Men så förstod jag. Kommunerna har rätt att bestämma pris på vatten och mark på sitt territorium. Såklart de blåare kommunerna vill få in så mycket pengar som möjligt där de rikare människorna har större möjlighet att betala.

Därav rikare människor i en rikare blå kommun jämfört med mindre rika människor i en mindre rik röd kommun.

Det kanske inte är hela sanningen, men ändå en aha-upplevelse. Om även en liten sådan.

Kommentarer
Postat av: Marcus

och för att borgarna är onda.

2009-06-09 @ 14:33:18
Postat av: Emma

Det var du som sa det ;)

2009-06-09 @ 16:43:06
Postat av: T.

Borgerligt styrda kommuner blir per automatik(på grund av ett oftast lägre skattetryck etc.) mer attraktiva att bosätta sig i, eller att investera i. Därför blir det möjligt för dem att ta bättre betalt för sin mark. Detta blir extra tydligt om man tittar till exempel på två grannkommuner med olika politiskt styre.



Sedan är utbildningsnivån oftast högre i borgerligt styrda kommuner, liksom det politiska intresset. Det vill säga, man vet vad det är man röstar på.

Om man vågar sig på att jämföra Sverige med USA så är det de delar som röstar borgerligt i Sverige, som röstar på demokraterna i USA.



En tydligt trend i EU-valet var ju annars att Miljöpartiet gick fram ordentligt. Detta skedde allra mest i rika kommuner. Inte i de kommuner där Socialdemokraterna, sammarbetspartnern på riksplanet är starkast. Medvetna människor som inte vill ha allianspolitik ser inte Socialdemokraterna som något alternativ, utan röstar på ett parti som kan ge tydliga svar, åtminstånde i några frågor.



Slutsats: Socialdemokraterna i sin nuvarande form är slut.

2009-06-11 @ 13:47:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0