aha-upplevelser

Bubblan bara krossas hela tiden för att det behöver få plats mer och mer information och perspektiv i den. Man tror att man har koll, tills man inser att man inte har koll det minsta. Inte ett dugg. Vaddå att världen är liten? I vilket fall är den ytterst komplex, det finns så mycket att få veta, så mycket kunskap som man aldrig någonsin kommer att få veta. Och så går man runt och tror att man sitter inne med alla svaren.

Galet.

Det där med egenintresse är något jag fastnat för. Hur människan än agerar utgår hon från sitt eget intresse, även om det är egoistiskt eller att andra ska ha det bra. Usch nej, nu går jag emot vad jag egentligen vill tro om människan. Men det finns så mycket som talar för det.

Traditioner tror jag också är viktigt. Även om man säger att Sverige inte har några riktiga traditioner och de vi har vill vi bevara fast vi vet inte riktigt vad det är som är våra traditioner. Men vi har mer än smörgåsbord och de kristna traditionerna. Vi har en tradition av samförstånd. (inpräntat av politiker enligt min uppfattning) På något sätt ska alla hålla med om olika beslut. Det är viktigt. Kompromisser. Så att alla på något sätt vinner på det. Det är en svensk tradition. Sen får man tycka vad man vill om det.

Demokrati är ett annat exempel. Vi har haft demokrati, i olika former, i två hundra år. Men först 1921 fick (alla) kvinnor rösta och då blev det kanske "riktig" demokrati. Vilket fall. Vi har en tradition av demokrati. Och vi tycker den är bra. (de flesta av oss iaf) Därför har vi svårt att fatta varför andra länder inte vill ha demokrati. Men det kan bero på deras tradition. En del länder har som tradition att ha en stark ledare som leder ett folk, de tycker väl att det är bra och tycker att demokrati verkar främmande och kanske skrämmande.

Aha-upplevelser är bra. Och intressanta.

Kommentarer
Postat av: marcus

Alla traditioner är inte av godo. Men traditioner är inte sällan traditioner just för att de är goda.



Vad gäller människan och egoismen, så framhålls det inte sällan att det är irrationellt att ge bort något utan egen vinning.



Runt omkring oss finns det ändå mängder av exempel på att människan inte alltid styrs av egenintresset utan också är benägen att handla altruistiskt. Det är värt att ta fasta på!



Richard Posner tillhör väl annars dem som går längst i sin avhumaniseringen av människan. I hans värld är till och med barnen prissatta.

2009-05-27 @ 14:30:34
URL: http://www.smp.se/ledare

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0