sok efter elden inte roken

Seminarie om familjerelationer idag. Hade noll forvantningar och var nastan lite negativ installd for jag fattade inte helt varfor vi skulle ga pa det. Men det var jattebra.

Vi fick se en undervisning dar en man berattade om vikten av uppmuntran. Att foraldrar, utan att de vet om det, kan saga saker utan att forsta att de sarar. Detta galler alla relationer och senare under dagen overgick det till kommunikation inom aktenskapet. Han sa att det finns tva olika nivaer inom kommunikation: 1. kommunikation som handlar om olika amnen - topics. 2. relationell kommunkation - meddelanden som vi sander ivag och som ger signaler som vi inte alltid ar medvetna om.

Den sista nivan ar den viktigaste av de tva. Undervisningens budskap var att det inte spelar nagon roll vem det ar som har ratt i en diskussion, for det ligger pa topics-nivan. Det som spelar roll ar hur den ena far den andre att kanna sig.

Han namnde en man som ville gora sin fru glad och som bestamde sig for att kora henne till hennes favoritglasskiosk. Och nar hon sa att hon ville ha en banana split reagerade han over att priset var sa hogt. Hon tolkade det som att hon inte var vard mer an vad banana spliten kostade och tyckte att han var otroligt sjalvisk och bara tankte pa pengar. Han protesterade och tog upp massa andra saker som han tankte pa forutom pengar. Det han inte fattade var att han hade sarat henne. Han tyckte ju bara att glassen hade blivit dyrare an sist de var dar.

Grejen ar att det oftast inte ar nagon part som vill borja braka och att det ar dit man far forsoka na. "Varfor reagerade du sa och varfor reagerade jag sa dar?"

Sen horde jag nagra bra citat som jag garna vill dela med mig av:
"Hedra personer for sin position, inte for sin karaktar"
"The key to unlock anything is forgiveness"

Vi ska ha tre dagar till med sadan har undervisning. Ska bli spannande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0